Welke consequenties hebben de 5 nieuwe afwezigheidssoorten op financieel gebied?

Marian Hoekstra | 29 juni 2020

Zoals eerder gemeld zijn er 5 nieuwe afwezigheidssoorten aan Foleta toegevoegd. Welke gevolgen hebben de kosten van niet inzetbaarheid op financieel gebied.

Nieuwe afwezigheidssoorten:

1. Kort zorgverlof (zie cao vo 2020 artikel 15.1a)
2. Geboorteverlof (zie rijksoverheid.nl)
3. Geboorteverlof aanvullend
4. Studieverlof betaald/lerarenbeurs
5. Generatiepact 

Kosten van niet inzetbaarheid

Normaal zou het zo moeten zijn dat een afname of toename van de inzetbaarheid gepaard gaat met een gelijke wijziging in de kosten. Bijvoorbeeld: een medewerker werkt 0,2000 minder, dan dalen de kosten ook met 0,2000. Anders gezegd: het effect op inzetbaarheid en kosten is gelijk. Die effecten zijn vanzelfsprekend en daar hebben we het niet over. Maar in veel gevallen loopt dat niet parallel. Dan loopt de afname van de inzetbaarheid niet gelijk met de afname van de kosten.

 

Kort zorgverlof, geboorteverlof en studieverlof betaald/lerarenbeurs worden volledig doorbetaald. Bij financiën (S2.4.1) voert u bij de wtf soorten als effect op de kosten 0 in. Dat wil zeggen dat de werkgeverslasten doorlopen.

 

Bij aanvullend geboorteverlof kunt u bij het UWV een uitkering aanvragen voor de werknemer die dit verlof heeft. Dit heeft tot resultaat dat de school uiteindelijk nog 46% van het verlof moet bijdragen. Zie support voor het volledige overzicht. 

 

Het effect van het generatiepact op de kosten is afhankelijk van het type generatiepact. Zie support generatiepact