Leerlingen van basisschool leren programmeren

Sandra Polman | 03 april 2017

Of we op een basisschool een presentatie over programmeren wilden geven? Daar hoefden onze ontwikkelaars Natasha en Sander niet lang over na te denken. Dus afgelopen woensdag was het zover bij basisschool De Wegwijzer. Foleta kwam 22 leerlingen van groep 5,6 en 7 wegwijs maken in het programmeren.

De kinderen werden meegenomen in de wereld van programmeren: de verschillende programmeertalen kwamen aan bod. En hoe leer je programmeren nou beter dan door het zelf uit te proberen. De leerlingen kregen als opdracht om een website te maken waar ze iets over hunzelf vertelden en waar ze plaatjes en kleuren konden toevoegen.


Enkele reacties van de kinderen:

‘Ik vond deze les over programmeren best lastig, want ik ben niet echt van de computers. Maar het was super en ik er heb veel van geleerd.

Ik vond het super, omdat het programmeren lekker uitdagend was!’

 

‘We moesten een klein verslagje over jezelf schrijven, met een plaatje erbij. Er waren verschillende soorten computertalen; HTML, CSS, javascript en nog veel meer. Het was best lastig met al die gekke tekentjes en cijfers. Je moest kopiëren, plakken enzovoort. Soms ging het bij sommigen fout, dan klikten ze verkeerd en was het weg. Dat gebeurde bij mij ook, maar dan aan het begin en toen had ik alleen nog maar mijn naam dus dat maakte niet zo veel uit. Het was een mooi eindresultaat maar ik had graag nog wel iets meer willen doen.’

 

‘Ik vond het heel leuk dat we konden programmeren, maar ik vond wel moeilijk om de computertaal te begrijpen met al die letters, cijfers en tekens. Bij scratch (een ander soort programmeerprogramma) vind ik het veel duidelijker, want daar staan allemaal blokjes met de gewone taal, en dat ken ik al.’

 

Het enthousiasme van de leerlingen was erg groot. Sommigen wilden graag thuis verder met de opdracht, omdat er niet voldoende tijd was om de website af te maken. Ze waren leergierig en stelden veel vragen. Een geslaagde ochtend voor de leerlingen van de Wegwijzer en de ontwikkelaars van Foleta.