Financiën in Foleta

Marian Hoekstra | 09 november 2017

U zit midden in de begrotingsbesprekingen. Daarin is de grootste post het personeel.
De juiste financiële beslissingen nemen om uw doelstellingen voor het onderwijs te realiseren kan alleen als uw situatie goed in beeld is. Foleta helpt u daarbij.

Financiën

In Foleta geeft u bij financiën op een transparante manier aan hoe u tot het bedrag komt dat beschikbaar is voor het verzorgen van het onderwijs. We richten ons dan met name op de OP’ers. Zij geven les en voeren taken uit, maar ook faciliteiten als scholing en voorzieningen voor ouderschapsverlof hebben invloed op de financiën.

Budget, Benodigd, Aangesteld

Er moet genoeg geld (Budget) beschikbaar zijn om het werk dat gedaan moet worden (Benodigd) te kunnen betalen. Ook moet er voldoende personeel werkzaam zijn (Aangesteld) om de hoeveelheid werk (Benodigd) te kunnen verrichten.

Formatieproces en Formatieoverzicht

Om tijdig te kunnen voorspellen hoeveel fte er komend schooljaar nodig is, maakt u gebruik van het formatieoverzicht. Na het kopiëren naar het nieuwe schooljaar staat hier vermeld hoeveel fte er het nieuwe schooljaar nodig is op basis van de prognose. Deze gegevens zijn van belang bij het samenstellen van de begroting.

In het formatieoverzicht staat ook vermeld hoeveel medewerkers er voor volgend jaar aangesteld zijn. U ziet dan snel hoeveel vacatures er zijn door benodigd en aangesteld te vergelijken. Tevens is zichtbaar wat de kosten van die medewerkers zijn.
 

Het bedrag dat beschikbaar is voor volgend schooljaar staat in het formatieoverzicht vermeld als budget. Met de Gemiddelde Personeelslast (GPL) ziet u ook hoeveel fte ermee gemoeid is.

In dit stadium van het schooljaar komt het in de praktijk vaak voor dat het budget lager is dan wat u nodig lijkt te hebben. Dan is het zaak om te kijken op welke manieren u budget en benodigd bij elkaar brengt.
Benodigd kunt u wijzigen door veranderingen in het taakbeleid, lessentabellen, groepen samenvoegen enzovoort. Na wijzigingen ziet u meteen de effecten in het formatieoverzicht. Eventueel kan er een scenario aangemaakt worden om de gevolgen van de verschillende veranderingen te bekijken.

Uiteindelijk gaat het erom dat de kosten van de medewerkers in balans zijn met het budget.

 

Wilt u meer weten over Financiën en Formatieplanning kijk op support.foleta.nl of neem contact op met de helpdesk 030 – 20 40 214.

 

In november verscheen ook: Kopieren schooljaar, nu al?!