Aanpak Corona op Willem de Zwijger College in Papendrecht

Felix Maseland | 14 april 2021

Collega's Marian Hoekstra en Ellen Messing spraken Aat van Genderen, directeur Willem de Zwijger College, over het coronabeleid binnen zijn school en hoe de inzet van Foleta hierbij geholpen heeft.

Aanpak Corona op het Willem de Zwijger College in Papendrecht

 

Collega's Marian Hoekstra en Ellen Messing spraken Aat van Genderen, directeur Willem de Zwijger College, over het coronabeleid binnen zijn school en hoe de inzet van Foleta hierbij geholpen heeft.

 

Aat van Genderen: laat ik vooropstellen: de corona-epidemie heeft verschrikkelijke gevolgen voor leerlingen, ouders en collega’s. Dat wil ik niet bagatelliseren, in tegendeel. Maar juist het feit dat we met drastische maatregelen hebben moeten komen heeft ertoe geleid dat we oplossingen hebben gezocht die we eigenlijk al jaren op onze wensenlijst hadden staan. Kleine klassen, een mix van onderwijsvormen, grotere betrokkenheid van docenten bij de formatieplanning en lestoedeling en meer betrokkenheid van leerlingen, ouders en ondersteunend personeel.

 

Dus geen juichverhaal, maar wel dankbaar voor de oplossingen die zich onder grote druk hebben aangediend en die we veel soepeler hebben kunnen toepassen dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden. Na de pandemie zullen we niet meer terugkeren naar normaal.

 

Juni 2020

 

We zitten in de tijd van de heropening van de scholen na de lockdown. Voorzichtig wordt er weer lesgegeven. We waren al klaar met de formatieplanning, les- en taaktoedeling met Foleta voor het nieuwe schooljaar en klaar om roosters te gaan maken. Maar het zat ons niet lekker, mede omdat we zelf te maken hadden met de ernstige gevolgen van Corona zoals sterfgevallen bij onze naasten. We hadden niet de indruk dat na de zomervakantie alles gewoon weer open zou kunnen gaan op dezelfde voet. Corona zou nog lang onder ons blijven en in de herfst en winter zou het er niet minder op worden. Althans zo schatten wij het in. We moesten dingen anders aan gaan pakken.

Marion van Genderen (hoofd administratie / beheerder Foleta): "als we open zouden gaan, zou dat niet met 32 leerlingen in één klas kunnen, met slecht geventileerde lokalen."

 

De 1,5 meter zou in acht genomen moeten worden. En dat betekent nogal wat:

 

Alles was mooi in evenwicht: het budget gelijk aan de kosten van de aanstellingen en de benodigde formatie gelij kana de aanwezige netto formatie.

 

Laatste week voor de zomervakantie

 

Het management had de grote lijnen in een mooie spreadsheet genoteerd. Maar geen tijd meer om zelf alles op orde te brengen in Foleta. En om na te gaan of het allemaal zou kloppen met de aanstellingen, bevoegdheden, budget, onderwijstijd, enzovoort. Er bestond de behoefte aan deskundigen die mee wilden kijken naar de berekeningen en die met tips zouden kunnen komen om zaken snel en eenvoudig op te lossen. Er waren extra deskundigheid en handjes nodig. Dus belde Aat met Felix Maseland (directeur van Foleta) met de vraag of hij kon helpen. Er was nog één week om met een nieuwe kloppende formatieplanning, les- en taaktoedeling te komen en alles zodanig aan te leveren dat de roostermaker het rooster kon gaan maken. Na aanvankelijk ongeloof van de kant van Felix (“Je hebt nog 1 week, hoe denk je dit te gaan redden?”) vroeg hij aan Marian Hoekstra en Ellen Messing (beiden met jarenlange ervaring als schoolleiders) om de klus op zich te nemen en al de volgende dag stonden ze bij het team (directie, bestuur, roostermakers) in Papendrecht op de stoep.

 

Na een week communiceren en rekenen waren de problemen opgelost en kon de roostermaker aan de slag. Wat is er in die week gebeurd?

 

Uiteindelijk was alles klaar. Wat betekende dat BBA in evenwicht was.

 

Na de hectische week

 

In de eerste dag van de vakantie moesten de sectieleiders nog aan het werk. Geen probleem. Iedereen was aanwezig.

De roostermaker kon op basis van de input van Foleta aan het werk. In de zomer kwam er een seintje dat het ging lukken.

Na een opstartweek ging men met het rooster aan het werk en is de school gaan draaien. Tot de nieuwe lockdown in december natuurlijk.

 

Evaluatie

 

Al met al zijn nieuwe ontwikkelingen niet meer weg te denken en is men trots op wat er onder grote druk is gepresteerd.